Ultimele noutati la nivel international

marți, 2 martie 2010

Istoric


In 1956, in Aachen, un grup de studenti a constientizat situatia instabila a industriilor aerospatiala si astronautica, din cauza lipsei de cooperare cu sectoarele economice mai importante. S-a gasit o solutie dupa discutii indelungate intre studenti din Germania, Franta si Olanda si s-a numit “O buna cooperare a industriilor aerospatiala si astronautica din diferite tari, care ar putea conduce la o industrie puternica.” Apoi viziunea acestui grup a fost determinata: Unirea tuturor studentilor europeni din domeniul aerospatial ar putea ajuta la realizarea acestei cooperari.

A inceput o corespondenta intensa intre profesori din Belgia, Franta si Olanda. Frazele urmatoare reprezentau introducerea:

Resursele necesare indepliniarii a cat mai multor realizari viitoare in industriile aerospatiala si astronautica nu pot fi asigurate numai de catre tari. Deci este imperios necesara rezolvarea unor probleme si provocari impreuna, prin intermendiul unei cooperari intre organizatiile civile si militare guvernamentale, de cercetare si fortele militare precum si din universitatile tarilor europene.

Desi profesorii au fost rugati sa informeze studentii despre intentia de a infiinta o asociatie europeana, doar studentii din Paris si Delft au raspuns. Asadar, primul pas a fost facu prin trecerea granitelor! In prima jumatate a anului 1958, grupul din Aachen adunase 14 studenti activi si foarte motivati. Contactele personale au inceput cu vizita unui student olandez si a unuia francez. Alte noi cunotinte s-au facut in timpul vizitelor in Franta, Italia si Olanda.

In timpul uneia dintre aceste vizite, s-a format un “comité provisoire”. Obiectivul sau era de a organiza o adunare constituanta pentru fondarea asociatie planuite, numita “EUROAVIA”. Intre 22 si 28 septembrie 1958, delegati ai universitatilor din Aachen, Delft, Paris si Pisa au purtat discutii despre obiectivele si organizarea EUROAVIA, Rezultatul acestei intruniri a fost convocarea adunarii constituante a EUROAVIA in Aachen intre 9 si 17 martie 1959.

Zilele ramase pana la cea de-a doua adunare au ocupate cu multa munca, dificultati si sperante. Nu era usor sa convingi oamenii ca ajutorul lor putea schimba viitorul industriei aerospatiale. La adunarea constituenta au fost prezenti delegati din Aachen, Berlin, Braunschweig, Delft, E.N.S.A. Paris, E.N.I.C.A. Paris, Milano, Pisa, Stuttgart si Torino. Laolalta erau 30 de studenti proveniti de la 10 universitati din 4 tari. Luni, 16 martie 1959, a fost prezentat si acceptat statutul asociatiei. Astfel, constituirea EUROAVIA a inceput oficial la 1 mai 1959.

In primul an, grupul din Aachen a reprezentat consiliul international al EUROAVIA (comitetul central). Jean Roeder a devenit primul presedinte al EUROAVIA. Visul sau a devenit realitate, caci s-a nascut EUROAVIA. Scopul comitetului central era de a crea legaturi cu industriile de profil si cu publicul larg si de a raspandi idealurile EUROAVIA si catre alte tari europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu